Ongewenst verlies van ontlasting

Ongewenst verlies van ontlasting is met nog meer schaamte omgeven dan ongewenst urineverlies. Mensen die dit overkomt zijn vaak zó bang dat anderen het zullen ruiken, dat ze zich terugtrekken. Gelukkig zijn er diverse oplossingen voorhanden.

Image
Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van het niet kunnen ophouden van ontlasting zijn:

een langdurige bevalling of een evalling waarbij hulpmiddelen zijn gebruikt

beschadigingen aan de sluitspier, zoals na het weghalen van fistels

bepaalde (hersen)ziektes, zoals hersentumoren en dementie

chronische diarree bij ouderen in combinatie met een minder goed werkende sluitspier.
Tienduizenden mensen lijden naar schatting in ons land aan incontinentie. Anneke B. (53) hield dit probleem over aan een bevalling. Ze vertelde het in vertrouwen aan een vriendin, die ook net een kind had gekregen. Die bekende, dat zij met hetzelfde euvel kampte maar het aan niemand durfde te vertellen. Ze voelden zich allebei opgelucht na het uitwisselen van hun ‘geheim’. En durfden toen uiteindelijk ook naar de huisarts toe te gaan. Gelukkig maar, want vaak valt er nog veel aan deze kwaal te doen.

Faeces (ontlasting) gaat vanuit de dikke darm naar de endeldarm. Wanneer de endeldarm vol zit, krijgen we aandrang om deze letterlijk te ‘ontlasten’. De faeces kan namelijk niet weg, omdat de endeldarm wordt afgesloten door twee (kring)sluitspieren: een willekeurige en een onwillekeurige. De onwillekeurige sluitspier zorgt ervoor dat de anus afgesloten blijft in rustsituaties. De willekeurige sluitspier wordt aangespannen bij aandrang en ontspant zich bij toiletbezoek. Normaliter hebben we voldoende tijd om op zoek te gaan naar een wc. Als dit echter niet mogelijk is of ons een keertje minder goed uitkomt, kunnen we de ontlasting meestal nog wel even ophouden. Maar bij sommige mensen lukt dat niet. In zo’n geval spreken we van incontinentie.

Een groot probleem
Frans Slors, chirurg in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam, verklaart: “Incontinentie voor ontlasting kan door verschillende oorzaken, op elke leeftijd ontstaan. Bijvoorbeeld na een bevalling of na een bevalling waarbij hulpmiddelen zijn gebruikt, zoals de tang. In zo’n situatie kunnen de sluitspieren scheuren of zenuwen beschadigd raken”.
Soms gaat de sluitspier ook kapot door het weghalen van fistels.
Slors: “En ouderen krijgen nogal eens last van chronische diarree. In combinatie met een - door de leeftijd - minder goed werkende sluitspier kan ook dat tot problemen leiden. Verder kunnen bepaalde ziektes ertoe leiden dat de zenuwen niet meer in staat zijn het ontlastingsproces adequaat aan te sturen, zoals in geval van een hersentumor. Is er sprake van dementie, dan reageert de patiënt soms niet langer op prikkels, die aangeven dat het tijd is om naar de wc te gaan.”

ImageDiagnose en behandeling
Bij ontlastingincontinentie zal de behandelend arts via inwendig onderzoek nagaan hoe de sluitspieren werken en hoe het slijmvlies van de endeldarm aanvoelt. “De belangrijkste groep patiënten bestaat uit vrouwen zoals Anneke, die na een bevalling last van incontinentie krijgen”, zegt Slors. “Zijn daarbij de zenuwen beschadigd, dan sturen we de patiënten door voor bekkenbodem therapie.”

Pacemaker
“Een andere aanpak bestaat uit het implanteren van een pacemaker die het ruggenmerg stimuleert”, vervolgt Slors. “Hierdoor treedt bij 75% van de patiënten verbetering op”. Sommige patiënten zijn geholpen met een klysma of darmspoeling. En een laatste, ultieme behandelingsmogelijkheid bestaat uit het aanleggen van een darmstoma. Dat betekent: een nieuwe uitgang voor de darm. Want als dementie de oorzaak van de incontinentie is, helpt alleen het dragen van speciale broekjes nog.

Windjes
Anneke B. kreeg naast haar incontinentieprobleem ook last van bijverschijnselen. Ze liet ongewild windjes, een bekend probleem bij incontinentie voor ontlasting. “Maar dankzij intensieve fysiotherapie gaat het nu al stukken beter. Toch kan ik, als ik buitenshuis ben, voedsel met een laxerende werking zoals druiven, sinaasappelsap en koffie, voorlopig beter nog even laten staan”.

Voorkomen is beter dan...
Goede zwangerschapsgymnastiek, waarbij een vrouw leert hoe ze moet persen tijdens de bevalling, kan schade aan de zenuwen en sluitspier voorkomen. Soms komt een tang of vacuümpomp aan een moeizame bevalling te pas. Oudere vrouwen hebben in deze situatie meer kans op het inscheuren van de sluitspier dan jonge aanstaande moeders, zelfs als ze preventief zijn ingeknipt. De bekkenbodemstructuur is bij oudere vrouwen nu eenmaal een stuk minder elastisch. Ontstaat er een ‘totaalruptuur’ (scheuring), dan blijkt dit in een deel van de gevallen tot incontinentie te leiden, zelfs als de sluitspier direct is gehecht. Gelukkig bestaat ook dan de mogelijkheid tot een hersteloperatie.

Post new comment

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vergelijkbare artikelen:

Image

Aambeien, Eén op de vijf Nederlanders er wel eens last van. Wat zijn aambeien en wat is er te doen tegen die vreselijke jeuk en pijn in en rond de anus?

Dossier - Obstipatie Heeft u moeite met uw ontlasting? Geen nood! U kunt veel doen om de stoelgang weer op gang te brengen. Grijp niet meteen naar laxeermiddelen. Die moeten u met zorg gebruiken. Een aantal feiten op een rij.